Wat zijn de voordelen van Recruitment Proces Outsourcing?

Recruitment Proces Outsourcing brengt veelzijdige oplossingen voort waarbij er steeds op maat van de organisatie of specifieke afdelingen gewerkt kan worden

Inleiding

RPO-oplossingen zijn breed inzetbaar en multifunctioneel. Ze kunnen het volledige rekruteringsproces ondersteunen. Van het aantrekken van kandidaten, sollicitatiegesprekken inplannen en screeningsgesprekken uitvoeren, onderhandelen van jobaanbiedingen en het voeren van andere opvolgingsgesprekken, tot het inwerken en begeleiden van medewerkers en het voeren van exitgesprekken.

Recruitment Proces Outsourcing brengt veelzijdige oplossingen voort waarbij er steeds op maat van de organisatie of specifieke afdelingen gewerkt kan worden, rekening houdende met de specifieke bedrijfscultuur en de uitdagingen binnen in de organisatie, sector en/of niche.

Belangrijk hierbij is te vermelden dat RPO-gebaseerde oplossingen niet zijn gebaseerd op bestaande wervingsmodellen. Voordelen van deze manier van werken zijn flexibiliteit, snelheid, efficiëntie, duurzaamheid, maatwerk en schaalbaarheid. Bovendien is er nog de mogelijkheid om deze manier van werken inhouse te organiseren.

Maatwerk
Aangezien RPO-gebaseerde oplossingen worden uitgedacht op maat van de organisatie, haar cultuur en uitdagingen, vertrekt het niet vanuit bestaande wervingsmodellen bij het uitdenken van de  strategie. Geen dure selectiefees of -coëfficiënten dus.

 De oplossingen worden na consultatie in samenspraak uitgewerkt met de directie, het management en de HR-afdeling van de organisatie. Ook kunnen alle andere belanghebbenden binnen verschillende afdelingen van het bedrijf hierbij betrokken worden. Hierbij wordt er rekening gehouden met de organisatie van het aanwervingsproces, de platformen, databanken, kanalen en tools die nodig zijn om verschillende soorten kandidaten aan te trekken en het aanwervingsproces hieromtrent in goede banen te leiden.

Deze manier van werken zorgt ervoor dat er een zeer uniek aanwervingsbeleid tot stand komt op maat van de onderneming. Het verloop, de bijsturing en de resultaten van het aanwervingsproces worden zeer nauwkeurig in kaart gebracht en opgevolgd.

Snelheid
Veel aanwervingsmodellen of services die op de markt te vinden zijn, gaan gepaard met ambiguïteit en anonimiteit. Dit is uiteraard begrijpelijk wanneer het gaat over het aantrekken van kandidaten die op dat moment werkzaam zijn bij een concurrent of zelfs concullega. Toch kan het gevolg hiervan zijn dat het aanwervingsproces in vele gevallen vertraagd wordt, niet doeltreffend is, niet professioneel overkomt en zowel kandidaten als werkgevers bijgevolg vroegtijdig zullen afhaken.

RPO zorgt ervoor dat de juiste oplossing steeds in de juiste situatie aangewend kan worden. Door dit multifunctioneel karakter zullen zowel werkloze als tewerkgestelde kandidaten in contact treden met het bedrijf zonder nefaste gevolgen betreffende de reputatie en het netwerk van het bedrijf. RPO kan ervoor zorgen dat het bedrijf steeds efficiënt, snel en vooral op de juiste manier in contact komt met talent dat beschikbaar is op de markt.

Efficiëntie
Kandidaten aantrekken, screeninggesprekken uitvoeren en aanwerven zijn maar enkele activiteiten binnen het takenpakket van Hiring managers. Bovendien kruipt er veel tijd en werk in het gehele aanwervingsproces. Van het uitdenken van een aanwervingsstrategie, het beheren en werken met verschillende platformen, databanken en andere kanalen, het inplannen van gesprekken en organiseren van evenementen, tot de uiteindelijke administratieve verwerking, rapportage en communicatie. 

Recruitment Proces Outsourcing kan ook hier voor efficiëntie zorgen. RPO-gebaseerde oplossingen zorgen ervoor dat Hiring managers zich volledig kunnen storten op hun andere taken. Ze kunnen hierbij kiezen voor een volledige ontzorging.

Schaalbaarheid
Aangezien RPO-gebaseerde oplossingen afstappen van de bestaande wervingsmodellen en niet gepaard gaan met dure selectiefees en -coëfficiënten, zijn ze zeer schaalbaar. Bovendien zijn de platformen, databanken, kanalen en tools die nodig zijn om verschillende soorten kandidaten aan te trekken en het aanwervingsproces hieromtrent in goede banen te leiden, reeds betrokken in het traject. Dat klopt. Je hoeft dus niet meer af te wegen welke investeringen en leveranciers hierbij het beste zullen renderen. RPO-gebaseerde oplossingen kunnen uitstekend worden ingezet om de groeidoelstellingen van de organisatie te ondersteunen. 

Wanneer een bedrijf snel groeit kan er aan de hand van deze soort oplossingen gewerkt worden aan meerdere niveaus en afdelingen van de onderneming. RPO-gebaseerde oplossingen brengen een proactief aanwervingsbeleid verder dat groei van de onderneming en de pieken die daarbij horen, kan ondersteunen.

Inhouse
De meeste diensten betreffende het aantrekken van kandidaten, worden georganiseerd binnen een klassieke koper-leverancier context. Bij deze manier van werken gaat er vaak veel tijd verloren. Er wordt niet optimaal samengewerkt en vele opportuniteiten gaan verloren. Bovendien heeft deze klassieke manier van samenwerken, betreffende het aantrekken, screenen en behouden van personeel, vaak niet het gewenste effect en kan het zorgen voor irritaties. 

Doordat RPO-gebaseerde oplossingen meestal inhouse of deels inhouse worden georganiseerd, komt er een samenwerking tot stand die een zeer flexibel, snel, doeltreffend en duurzaam karakter heeft. Er zijn binnen deze manier van samenwerken namelijk steeds meer pistes voorhanden. Bovendien wordt er veel sneller en efficiënter teruggekoppeld en bijgestuurd. Het inhouse karakter zorgt er ook voor dat platformen, databanken, kanalen en tools die nodig zijn om verschillende soorten kandidaten aan te trekken en het aanwervingsproces hieromtrent in goede banen te leiden inhouse gebruikt kunnen worden. 

De organisatie neemt hierdoor veel kennis tot zich en bouwt op duurzame wijze aan een duurzaam aanwervingsbeleid voor zowel het heden als de toekomst.

Duurzaamheid
RPO-gebaseerde oplossingen zijn uitstekend om aan verschillende niveaus en afdelingen van de organisatie te werken. Bovendien zijn ze zeer doeltreffend voor zowel actief als latent werkzoekende kandidaten aan te trekken en te binden met het bedrijf. Zowel werkloze als tewerkgestelde kandidaten vinden hun weg naar de groeiende organisatie. Aan de hand van de juiste tools en methode wordt het aanwervingsproces geprofessionaliseerd en bijgevolg geoptimaliseerd. Er ontstaat een duurzaam aanwervingsbeleid dat proactief ingesteld is. RPO brengt oplossingen met zich mee die zowel goed zijn voor de huidige als toekomstige toestand van de organisatie.  

Slot
Ondertussen ben je een heleboel voordelen te weten gekomen omtrent RPO of Recruitment Proces Outsourcing. Bovendien is het intussen veel duidelijker dat deze methode andere mogelijkheden met zich meebrengt in tegenstelling tot de bestaande aanwervingsprocessen die op de markt te vinden zijn.

Wil jij te weten komen wat RPO-gebaseerde oplossingen voor jouw onderneming kunnen betekenen? Contacteer ons gerust. Wij bekijken graag samen met jou welke oplossing het beste past bij jouw uitdaging.

Deel deze blogpost

HR insights van professionals

mourik-nv
Interview: Mourik nv
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
Vorige
Volgende
mourik-nv
Interview: Mourik nv
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
Vorige
Volgende