Matching people and organizations: The Performance fit

In deze blog verdiepen we ons in The performance Fit binnen in een organisatie. In de vorige blog, Matching people and organizations: The cultural fit, werd de cultural fit van een organisatie besproken.

Is het niet gemakkelijk om het werk van anderen enkel maar te bekritiseren? Als men niet oppast kan niemand nog iets goed doen. Is dit niet van toepassing op jou? Stel jezelf dan zeker de volgende vraag. Wanneer is de laatste keer dat je openlijk opmerkte dat iemand iets perfect heeft gedaan?  

Een Performance Fit wil niet zozeer zeggen dat er geen fouten meer gemaakt worden. Wel duidt het eerder op het maken van zeer weinig fouten. Een sterke Performance Fit impliceert dus geringere en kleinere fouten. Wil dit dan zeggen dat je de persoon met de meest brede of eerder diepgaande kennis kiest voor de job? Helaas is het niet zo eenvoudig. 

Performance fit

Kort samengevat bestaat de Performance Fit uit de juiste samenstelling van Hard skills en Softs skills die een persoon nodig heeft om goed te aarden in de voorziene functie en hierbij zo min mogelijk fouten maakt.   

  1. Hard skills zijn over het algemeen makkelijk te testen. Vraag iemand om een mail te sturen, een muur te metsen, een lamp te vervangen, een plan te tekenen, een presentatie te maken, etc… Je hebt het waarschijnlijk al opgemerkt. Dit zijn zeer tastbare zaken die je snel kan inschatten en testen. 
  2. Soft skills zijn iets moeilijker te detecteren en te beoordelen. Hier kan het bijvoorbeeld gaan over leiderschap, communicatie, initiatief nemen, standvastigheid, creativiteit, etc… Klopt, deze skills liggen eerder in een grijze zone.


Wat vroeger goed werkte, werkt de dag van vandaag niet altijd even goed meer. Onze wereld doorgaat een digitale en technologische transformatie. Hard werken maakt plaats voor slim en efficiënt werken. Vroeger moest een metselaar metsen en een tekenaar tekenen. Punt andere lijn. Nu moet diezelfde metser met een laser kunnen werken, onderaannemers aansturen en opvolgen en nog eens zien dat zijn eigen metselwerken naar behoren zijn. Ja, naar behoren. Hiermee duid ik eerder op de kwaliteit die ze kunnen afleveren ( gezien deze omstandigheden) dan de kwaliteit waarop ze trots zijn. De tekenaar die samen met een ingenieur rond tafel zit te tekenen en met een krabber zijn fouten uitwist, komt ook uit een lang vervlogen tijd. Vandaag werkt hij of zij met een computer en softwareprogramma’s. Aanpassingen worden doorgevoerd met een enkele klik op de muis. 

De functieomschrijving

Functies en functieomschrijvingen veranderen naar gelang de tijd verandert. Het is dus van belang om steeds te anticiperen op innovatie, technologie en modernisering. Maar dit wil zeggen dat ook jouw personeel mee moet kunnen met deze veranderingen en hiervoor de nodige opleidingen en bijscholingen worden georganiseerd. Wel is het zo dat soft skills verbonden zijn aan persoonlijkheden en zaken die deze persoonlijkheden hebben gevormd en dus bijgevolg niet altijd makkelijk aan te leren zijn. Gelukkig zijn hard skills wel ( makkelijker) aan te leren. 

Ik hoor je al luidop denken: maar is die metser dan geen werfleider? En die tekenaar heeft toch nog steeds hetzelfde inzicht nodig? In zekere zin zijn beide antwoorden juist en tegelijk ook fout. Werfleiders metsen zelden tot nooit mee en een tekenaar die nog met potlood en lat werkt heb ik de laatste jaren ook niet meer gezien.  

Kortom, bij de metser zijn er meer soft skills bijgekomen en bij de tekenaar zijn de hard skills totaal veranderd. 

Klaar voor de toekomst?

Dus nu luidt de vraag: Is mijn organisatie klaar voor de toekomst? 

Deze vraag kan je enkel maar beantwoorden indien je je medewerkers en hun kunnen kent en bovendien wat hun functies en functieomschrijvingen zijn. Zo kan je deze eigenschappen af toetsen aan de veranderingen binnen jouw markt en sector. Enkel dan kan je bepalen op welke manier jouw organisatie, haar structuur en functies moeten veranderen om future-proof te zijn.  

Daarom is het dus enorm belangrijk om een goede en duidelijke functieomschrijving te bekomen.  

Tip: (her)bekijk op regelmatige tijdstippen de functies en functieomschrijvingen binnen jouw organisatie en zie of ze nog hedendaags of actueel zijn en probeer in te schatten of je de komende 5 jaar op deze manier kan verder werken.  

  • Is het antwoord neen? Neem dan actie als je binnen 5 jaar niet op de blaren wil zitten.  
  • Is het antwoord ja? Proficiat, je bent future-proof. 

Kan je nog wat extra tips gebruiken om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst? Zou je graag meer informatie hebben omtrent de performance fit voor jouw werknemers? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Deel deze blogpost

HR insights van professionals

mourik-nv
Interview: Mourik nv
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
Vorige
Volgende
mourik-nv
Interview: Mourik nv
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
Vorige
Volgende