Matching people and organizations : The cultural fit

Matching people and organizations, het creëren van een cultural fit binnen een organisatie is een belangrijk aspect om een succesvol bedrijf te zijn.

Het digitale tijdperk brengt veel voordelen met zich mee. Het internet, software, computers en smartphones zijn maar enkele voorbeelden. Deze toepassingen faciliteren het leven van de hedendaagse mens. Ze zorgen ervoor dat we data op eender welk ogenblik kunnen oplsaan, raadplegen en met elkaar delen. We kunnen  elk ogenblik met elkaar communiceren en zijn verbonden. Werken van op afstand is nog nooit zo makkelijk geweest. Maar wat heeft dit nu zozeer te maken met jouw organisatie en the cultural fit?  

Technologie zorgde er gaandeweg voor dat wij mensen er nog weinig bij stilstaan dat we in
feite zoogdieren zijn. Meer bepaald groepsdieren die goed samenwerken en op elkaar ingespeeld zijn om te overleven. Technologie zorgt ervoor dat dit een ver vervlogen verleden is. De mens is meer verbonden dan vroeger maar over het algemeen toch individualistischer gaan denken. Toch behoort de hedendaagse mens nog steeds
tot gezinnen, groepen, organisaties en naties. Cultural fit is de verbintenis tussen een persoon en een organisatie gebaseerd op persoonlijkheid en groepscultuur. 

Wat betekent dit voor jouw organisatie? 

Bekijk jouw organisatie  even vanuit een ander perspectief. Bekijk haar even niet als een team van professionals die met hun gebundelde expertise een meerwaarde leveren in hun industrie maar eerder als een groep die verdwaald is in de wildernis. Zodra je dit hebt gedaan komen de andere vragen bovendrijven. In wat voor biotoop zitten we? Welke materialen hebben we bij? Welke gevaren zijn er rond ons? Etc,… Dit zijn de externe groepsfactoren.   

Dan komen de groepsvragen. Wie zit er in de groep? Wie kan wat, en hoe goed is hij of zij in zijn expertise? Maar vooral, kan ik deze persoon vertrouwen? Werkt deze persoon evenveel als mij? Kan hij of zij omgaan met veranderlijke situaties? Welke mentaliteit en attitude heeft deze persoon?… En uiteindelijk, gaat deze groep ervoor zorgen dat ik het overleef?   

Dus? 

Om een groep goed laten samen te werken en uiteindelijk te laten overleven is het belangrijk dat de groep vertrouwen heeft in de mensen die er deel van uitmaken en vice versa. Elkaar kennen en vertrouwen is de essentie. 

Hoe breng ik in kaart wie er in mijn groep zit? Er zijn 4 belangrijke indicatoren: 

  1. Wat is zijn/haar relatie met anderen? ( introvert of extrovert) 
  2. Op wat zijn zijn/haar beslissingen gemaakt? ( gevoelsmatig of eerder rationeel?) 
  3. Hoe gaat hij/zij om met informatie en hoe bekomt hij/zij deze? ( eerder praktisch of liever creatief) 
  4.  Hoe georganiseerd is hij/zij? ( gedisciplineerd of eerder chaotisch?)   

Pas als je op deze vragen kan antwoorden, weet je wie je echt in jouw team hebt zitten. 

Hoe weet ik dan naar wie we zoeken om zich bij de groep te voegen? 

Het is van groot belang om eerst jouw huidige groep al te leren kennen. Dan is het natuurlijk de vraag of je meer dynamiek in de groep wil krijgen of net niet. Je moet weten wat jouw doel is met de groep en waarom je net een persoon wil aannemen.  

Of om nog even terug te keren naar de verdwaalde groep van daarstraks, het heeft geen nut om 10 personen met de mentaliteit van een jager te hebben als er niet genoeg dieren zijn om op te jagen of niet genoeg monden zijn om ze mee te voeden. Dan kan je beter enkele verzamelaars inschakelen die bessen willen gaan plukken. Dit is ongetwijfeld ecologischer. Uiteraard zullen de jagers wel mee bessen gaan plukken maar dit zal ze snel gaan vervelen en ze zullen zich uiteindelijk bezighouden met alles behalve bessen plukken. Het is dus van essentieel belang om te weten wat jouw organisatie echt nodig heeft in plaats van denkt nodig te hebben. 

Kort samengevat: 

Cultural fit is de verbintenis tussen een persoon en een organisatie gebaseerd op persoonlijkheid en groepscultuur. 

Men kan van een perfecte cultural fit spreken als zowel de organisatie als de personen die er deel van uitmaken elkaars noden kunnen aanvullen en vervolledigen. Zo zijn ze een meerwaarde voor elkaar. Van zodra de noden veranderen, bestaat er dus zeker een kans dat men terug moet gaan herbekijken wat de perfecte cultural fit is. 

Sta jij voor de uitdaging om een match te maken tussen jouw werknemers en jouw organisatie? Heb jij meer vragen over deze blog;  Matching people and organizations: the cultural fit? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij maken graag tijd vrij om naar jouw verhaal te luisteren. 

Deel deze blogpost

HR insights van professionals

mourik-nv
Interview: Mourik nv
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
Vorige
Volgende
mourik-nv
Interview: Mourik nv
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
Vorige
Volgende