Een relatie met je Smartphone

We begeven ons in het digitale tijdperk. Een tijd van computers, Smartphones en zo veel leuke technologische snufjes. Je kan zelfs je heel huis bedienen met je GSM! Lichten aandoen van op afstand, je verwarming laten opspringen voor je thuiskomt, je kan zelfs met je hond bezig zijn als je op je werk bent.

Heb jij ook zo een dichte relatie met je Smartphone? Al deze technologische evoluties maken ons dagelijks leven gemakkelijker. Zo zouden we meer tijd hebben om ons te verdiepen in de dingen die we heel graag doen.  

Maar het gevaar hieraan is dat we ons kwijtraken in deze technologie. Als je mensen op straat ziet wandelen zijn ze niet meer met hun omgeving bezig. Ze steken de straat over zonder te kijken. Waarom? We zijn gekluisterd aan onze smartphone. 

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat

Eerlijk? Wie van jullie staat ‘s morgens op en start zijn dag met het checken van e-mails, facebook, Instagram of het nieuws op onze smartphone? Ons lichaam is nog aan het wakker worden en het wordt al overspoelt met al die informatie en prikkels.  

We zijn constant in contact met vrienden, familie en het werk op deze manier maar toch verliezen we de menselijke aspecten van het contact.  

Slaapproblemen zijn ook een toenemende trend. Want je gaat echt slapen met je Smartphone. Daar ligt hem, op je nachtkastje. Ping! Oei nog een mailtje van het werk? Op dit uur? Dat moet belangrijk zijn! Uiteindelijk willen we toch wat kunnen slapen en zetten we de phone op slaapstand. Ahh stilte. Eindelijk kan je gaan slapen. Of toch niet? Want ineens schiet er iets door je hoofd. Snel even opzoeken, en zo zijn we weer vertrokken.  

Door op social media een foto van een vriend te like, weet je niet hoe dat het met die persoon is. We zien vaak enkel leuke of ‘perfecte’ momenten op social media en gaan ervan uit dat alles goed gaat. Maar, vragen we dit nog? Hoe is het echt met jou? Eigenlijk klink je een beetje moe? Zeker dat alles ok is?  

We kunnen het niet laten

De relatie met je Smartphone kan al snel een verslaving worden. We zijn een generatie met een gsm-verslaving. Maar hoe komt dit? Wel eigenlijk kunnen wij daar niets aan doen. Alles dat op dat kleine schermpje komt is zo gecreëerd om onze interesse en curiositeit te lokken.  De producenten van Smartphones en al de Apps hebben er zeker over nagedacht. Zonder dat wij het beseffen brengen al die kleurtjes en icoontjes dopamine vrij. Dopamine is een neurotransmitter die ons tevreden laat voelen.  

Tof toch?? Een apparaat dat ons het gevoel geeft van een beloning te krijgen? Ja, maar erg verslavend. Over tijd gaan we onze GSM vaker en vaker vast namen om dit gevoel te krijgen. Zo wordt het dus echt een verslaving. Hier moeten we waakzaam met omgaan en zeker ingrijpen als we merken dat het moeilijker wordt om deze links te laten liggen. 

Even bellen??

Natuurlijk zijn het zeer rare tijden. En moeten we van geluk spreken dat we al deze mogelijkheden hebben om met elkaar te communiceren van op afstand. Zonder videocalls zouden we de Bomma helemaal niet meer kunnen zien. Ook al snapt ze niets van een Smartphone komt er toch een glimlach op haar gezicht dat ze zo haar kleinkinderen en achterkleinkinderen kan zien. Veel jobs kunnen de dag van vandaag blijven bestaan omdat de mogelijkheid er is om van thuis uit te werken. Online teamvergaderingen houden iedereen op de hoogte dat het werk toch nog kan uitgevoerd worden.  

Ook hier moeten we voorzichtig zijn dat de afstand dat we creëren niet te groot wordt. Want met een collega samen werken via mails en videochats, is niet hetzelfde als samen werken op kantoor. Hoe fijn is het niet om even samen een pauze te nemen en eventjes te praten over iets anders dan het werk? Zo versterkt de teamspirit en verhoogd de productiviteit. Je zal elkaar niet even bellen als je van thuis uit aan het werken bent om even te babbelen.  

Als we deze menselijke interactie niet meer hebben gaan we ons eenzaam voelen. Dit gaat zeker geen goede invloed hebben op de productiviteit van het werk. 

Wat kunnen we hier dan aan doen?

Ja natuurlijk komt de veiligheid en gezondheid voor. Zolang het niet aangeraden is om meer contacten te hebben is het natuurlijk vanachter het scherm.  

Maar ook achter een computer kan je wat aan teambuilding werken. Las eens een video conference in maar niet om over het werk te spreken. Eens een ‘koffie klets’ organiseren of een leuk spel maken dat je via een teams vergadering kan spelen.  

En zodra het mogelijk is moeten we het persoonlijk contact restaureren. Leg de Smartphone opzij en geniet met familie, vrienden en collega’s van een gezellig etentje.  In afwachting van dat moment kunnen we al oefenen om minder aanhankelijk te zijn van dit apertuur.  

Zet je GSM op stil of helemaal af tijdens het avondeten met je partner of gezin. Leer zeggen van nu is het me-time, en laat die GSM maar zo. Je kan het vragen aan je Smartphone om je verwarming op te zetten maar je zal het warmer krijgen van een omhelzing van je dierbare.  

In a nutshell

Heel kort samengevat: een digitaal tijdperk is een prachtige evolutie. Maar ook een evolutie waar we voorzichtig met moeten omgaan om het persoonlijk aspect van onze samenleving niet te verliezen.  

  • Leg je GSM tijdig opzij om tijd door te brengen met de mensen rondom jou. 
  • Gebruik Videocalls en Zoom meetings maar las zeker ook momenten in met een persoonlijker aanpak.  
  • Teambuildings, ook al zijn ze van op afstand, blijven belangrijk. 

Heb jij vragen over hoe jouw organisatie zich kan aanpassen aan deze digitale evolutie? Neem gerust contact met ons op. 

Deel deze blogpost

HR insights van professionals

Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
leadership_highlighted_image
Wat is goed leiderschap?
Vorige
Volgende
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
leadership_highlighted_image
Wat is goed leiderschap?
Vorige
Volgende