Een diploma of ervaring?

Wat is nu het belangrijkste om succesvol aan nieuw werk te geraken, een diploma op zak hebben of ervaring hebben? We kunnen het niet onder stoelen of banken steken maar er zijn beroepen waar een diploma een absolute must is. Zou jij je laten opereren door je beenhouwer die besloot om een carrière switch te maken? Of zou jij je laten verdedigen in het gerecht door je kapper die veel boeken over de wet heeft gelezen? Voor sommige beroepen is een diploma echt wel een noodzaak. En vaak ook wettelijk verplicht. Hier kan je dan niet te buiten en is vaak ook wel logisch. Een job of functie waar een diploma niet wettelijk is voor vereist is natuurlijk geen minder belangrijke job.

Van de schoolbank

Wat wij merken is dat de schoolverlaters heel moeilijk aan een job komen omdat ze nog geen ervaring hebben. Maar hoe moeten ze aan deze ervaring komen als ze de kans niet krijgen? Een schoolverlater aannemen betekent dat het bedrijf tijd in deze persoon moet steken. Ze hebben vaak wel de juiste theorie geleerd maar hebben nog hulp nodig om dit in de praktijk te verwezenlijken. 

Het is belangrijk dat bedrijven dit niet zien als ‘een last’ maar eerder als een investering. Deze jonge werkkrachten opleiden heeft meerdere voordelen.  

 1. Deze jonge minds kunnen nieuwe ideeën inspireren voor het bedrijf. 
 2. Een goede start kan leiden tot een loyale werkkracht. 
 3. Ze zijn dankbaar voor de opportuniteit en tonen dit door zich flexibel op te stellen. 
 4. Ze leren veel bij, leren de werking van het bedrijf en kunnen zo ook doorgroeien binnen in het bedrijf. 
 5. En ja, ze zijn goedkoper om aan te werven voor het bedrijf.  

Betekent dit dan dat een diploma belangrijker is dan de ervaring?

Onze mening, NEEN! Ervaring is goud waard. Jammer genoeg worden sommige kandidaten over het hoofd gezien omdat ze dan wel de ervaring hebben, maar niet het juiste diploma op zak hebben. Als je als bedrijf nood hebt aan een werkkracht die snel mee kan zijn, de kneepjes van het vak kent en jij hebt niet veel tijd om die persoon op te leiden. Waarom dan niet kijken naar de ervaring. De kandidaat heeft misschien zijn studies niet afgemaakt maar hij heeft zich al wel bewezen op de arbeidsmarkt. Een kandidaat die zich keer op keer heeft betuigd en zo kunnen doorgroeien? Dat is toch iemand dat je in jouw team wil?! Welke voordelen heeft het dan om kandidaten aan te nemen zonder diploma maar met ervaring?  

 1. Deze kandidaten hebben vaak de drive om door te zetten en geven niet snel op. 
 2. Ze hebben moeten werken om te geraken waar ze zijn en zullen zich blijven bewijzen om te komen waar ze naartoe willen. 
 3. Iemand met ervaring vraagt minder opleidingstijd. 
 4. Hun ervaring kan ingezet worden om minder ervaren medewerkers op leiden.  

Carrière switch

En wat als je dat diploma op zakt hebt en al 10 jaar ervaring in die sector hebt, maar je voelt dat de job toch niet de voldoening geeft die je nodig hebt? Wat als het tijd is om een stap in het onbekende te zetten? Dat is helemaal ok. Wij zijn geen robots geprogrammeerd om heel ons leven dezelfde taak uit te voeren. Nee, wij zijn mensen. Mensen die groeien, veranderen en door hun pad in het leven soms eens een verkeerde weg nemen.  

Wij komen meer en meer kandidaten tegen die ofwel genoodzaakt zijn door medische redenen om van beroep te veranderen of gewoon voelen dat het tijd is om van hun hobby hun job te maken.  Ook zij kunnen een meerwaarde brengen naar een bedrijf.  De juiste cursus kan hun al een heel eindje helpen. En natuurlijk moeten ze dan de opportuniteit krijgen om zich te kunnen bewijzen. Maar wat zijn de voordelen om iemand aan te nemen die een carrière switch maakt?  

 1. Kandidaten die een carrière switch maken, nemen deze stap meestal niet lichtjes. Ze hebben hier over nagedacht en hebben de maturiteit om deze stap te nemen. 
 2. De kandidaat zal zijn dankbaarheid voor de opportuniteit willen laten zien. Dit door zich in te zetten en loyaal toe zijn voor het bedrijf.  
 3. De ervaring (ook al zijn ze buiten de sector) dat de persoon meebrengt kunnen nieuwe ideeën te weg brengen. 
 4. Hire for attitude and train for skills want vaardigheden kan je aanleren, maar iemand zijn persoonlijkheid kan je niet veranderen 

Hire for attitude train for skills

Hire for attitude and train for skills is een principe dat elk bedrijf kan toepassen.  Dit wil zeggen dat je iemand aanneemt met de juiste mentaliteit om deze persoon op te leiden binnen het bedrijf. Dit principe kan toegepast worden voor net afgestuurde maar ook voor mensen die een carrière switch maken. Als iemand zijn persoonlijkheid een goede match is met het bedrijf, de persoon de juiste ingesteldheid heeft en bereid is om te de kneepjes van het vak te leren kan deze persoon een grote aanwinst worden voor het bedrijf.  

Hire for attitude and train for skills wordt ook best toegepast in de niches van de arbeidsmarkt. De geschikte kandidaat vinden voor een zeer specifiek marktsegment is vaak moeilijk. Dan moet je breder gaan zoeken binnen de sector en open staan tot het opleiden van de kandidaat. 

Wat is nu het belangrijkste?

Een kandidaat kan de perfecte CV hebben. Hij of zij kan echt de perfecte kandidaat zijn op papier. Maar dat betekent niet dat deze kandidaat ook de perfecte match is voor de functie. De persoonlijkheid speelt nog steeds een zeer grote rol. Een kandidaat met veel ervaring maar geen interesse om met innoverend ideeën af te komen is meestal niet de geschikte kandidaat. Of een kandidaat met het juiste diploma die geen initiatief wil nemen en zich niet wil inzetten voor zijn werkgever lijkt ons dan toch ook niet meteen de juiste match.  

Kan deze persoon een meerwaarde zijn voor het bedrijf? Dit kan voor heel veel redenen. De juiste houding en attitude, de juiste ingesteldheid en the drive om goed te presteren kan soms al genoeg zijn. Waarom? Heel simpel iemand die iets wil bereiken zal ervoor werken, zich bewijzen en zich inzetten.  

In a nutshell, je kan iemand niet beoordelen met enkel het diploma of ervaring in het achterhoofd. Elke kandidaat is een persoon met zijn eigen unieke ervaring en verhaal. Het totaal plaatje moet goed bekeken worden.   

Heb jij het soms moeilijk met de geschikte kandidaat te vinden? We zijn er voor jou. Neem gerust contact met ons op en we helpen jouw onderneming met ‘finding the right people’!

Deel deze blogpost

HR insights van professionals

Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
leadership_highlighted_image
Wat is goed leiderschap?
Vorige
Volgende
Blog september
Tegenbiedingen: Waarom ze meestal niet helpen om werknemers te houden.
Een hoog salaris is niet altijd genoeg om je medewerkers te binden aan je bedrijf. Lees hier waarom medewerkers wél blijven.
Hoe behoud je je personeel zonder loonsverhoging?
Hoe zorg je voor een sterke bedrijfscultuur? Het antwoord zal je verbazen.
Waarom empathie het nieuwe sterk is voor bedrijven.
Effectieve_Wervingsstrategie_Cover
Het geheim van een succesvolle wervingsstrategie
HRTECH_HIGHLIGHTED_IMAGE-2
Interview: HR Outlook Europe
leadership_highlighted_image
Wat is goed leiderschap?
Vorige
Volgende